HÜSEYİN AĞA CAMİ-BEYOĞLU/İSTANBUL
nda Galatasaray ncaya rultusunda tespit edilen 3
l, II. Dönemi 1834, III. leri, smen de olsa stanbul Kültür
ndan 14.08.2012 tarih ve 2643 nolu karar ile r. Restorasyon sürecinde; duvarlarda ortaya özgün tir.
Restorasyon çalışmalarının en önemli uygulaması yapıdaki güçlendirmeler olmuştur. İTÜ Döner Sermaye İşletmeleri Yönetmeliği Uyarınca Mi-2011-159 No.lu Proje Kapsamında ; İTÜ Mimarlık fakültesinden Prof.Dr.Feridun ÇILI ve Prof.Dr.Oğuz Cem ÇELİK tarafından yapının taşıyıcı sistem durumu, çatlaklar ve çözümleri ile ilgili rapor hazırlanmış, ilk uygulama çatlak onarımı olmuştur. Danışmanlar ve kontrol teşkilatı denetiminde çatlak içleri su veya hava jeti ile temizlenmiş ve çatlak onarım müdahalesi enjeksiyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yapının tonozları ve duvarlarındaki tüm çatlak oluşumları gelecekte karşılaşabileceği açılma zorlanmalarına karşı paslanmaz çelik gergilerle güçlendirilmiştir. Bu müdahaleler dışında tonozlardan gelen yükün duvarları açmaması ve binanın duvarların çerçeve sistemi içinde çalışması amacı ile saçak silme kotunda çelik hatıl yapılmıştır. Sütunlarda paslanmaz çelik elemanlarla çemberleme yapılmıştır. Minare, eski fotoğraf belgeleri dikkate alınarak belli bir kota kadar sökülmüş ve tekrar küfegi taş ile örülmüştür. Yapıda yapılan tüm güçlendirmelerden sonra ahşap strüktürlü asma çatı yeniden yapılmıştır. Cami içerisindeki tüm kalem işleri özgününe uygun olarak yeniden yapılmıştır. Minber ve vaaz kürsüsü 19. Yüzyıl cami örneklerinin analizleri yapılarak yeniden yapılmıştır.Kadınlar mahfili betonarme zemin döşemesi alınarak özgününe uygun olarak ahşap kiriş sistemde yapılmıştır.
Pencereler projesine uygun olarak çift kanatlı olarak, cami içerisindeki merdiven kaplamaları, korkulukları projesine uygun olarak imal edilmiştir. Cami avlusu Marmara mermerinden yapılmıştır. Doğu bahçe duvarı önüne üst katta abdestlikler, bodrum katında tuvalet birimleri yapılmıştır. Mevcut müştemilat binalarının
onarımları yapılarak yenilenmiştir. Avlu duvarları özgün horasan harç ile sıvanmış, duvarlar üzerine küfegi taştan harpuşta yapılmıştır. Son cemaatteki yüksek sivri kemerli pencereleri, mihrap cephesindeki yuvarlak penceresi,
minaresi ile 19.yüzyıl cami mimarisine uygun olarak restorasyonu bilimsel yöntemler ve kararlar doğrultusunda Bilim Kurulu kontrollüğünde belgelere dayandırılarak gerçekleştirilen Hüseyin Ağa Cami Beyoğlu’ nun Osmanlı dönemine ait yüzü olmaya devam edecektir.
————————————————————
HÜSEYİN AĞA CAMİİNİN RESTORASYONU VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ DENETİMİNDE, DEMİRÖREN AİLESİ SPONSORLUĞUNDA, TAKSİM YAPI TARAFINDAN YAPILMIŞTIR.